Skip to main content

Атопічний дерматит: причини, симптоми, профілактика та догляд

В осінньо-зимовий період традиційно загострюється перебіг атопічного дерматита.

Атопічний дерматит ( АД, часто згадується як екзема) – це хронічне запальне захворювання шкіри зі складним патогенезом, за участю генетичної схильності, порушеннями імунологічного і епідермального бар’єру, а також факторів навколишнього середовища. Атопічний дерматит, який розвинувся в дитинстві, часто регресує або його прояви значно слабшають в дорослому віці.

Причини захворювання мають комплексну природу і до кінця не з’ясовані. Окрім генетичної схильності, багато факторів зовнішнього середовища можуть спровокувати виникнення  захворювання. Основним фактором для АД є наявність у багатьох пацієнтів мутації в гені, що кодує білок філагрін. Дефекти епідермального бар’єру шкіри, ураженої АД, також включають зниження рівня церамидів і антимікробних пептидів і підвищення трансепідермальній втрати води, які збільшують проникнення подразників із зовнішнього середовища, алергенів, мікроорганізмів, викликаючи запалення. Staphylococcus aureus та Streptococcus pyogenes колонізують шкіру в результаті дефіциту ендогенних антимікробних пептидів, виділяють ряд  токсинів, що діють як суперантигени. Ці обтяжливі фактори призводять до нових спалахів свербіння та подразнень чутливої шкіри.

Слід зауважити, що атопічний дерматит не є інфекційним захворюванням. Дитина з атопічним дерматитом має жити повноцінним життям: відвідувати дитячий колектив, спортивні секції.

Атопічний дерматит не є протипоказанням до вакцинації. Навпаки, люди з атопічним дерматитом мають більш чутливу слизову оболонку. Через це вони більш вразливі та схильні підчепити вірус. Деякі хвороби, наприклад, вітряна віспа, через підвищену чутливість шкіри можуть мати більш важкий перебіг.

Найпоширеніші симптоми АД:

  • Сухість шкіри;
  • Сильний свербіж, який часто посилюється вночі;
  • Локалізація ураження шкіри. Найчастіше вражається шкіра на згинах колін та ліктів, на повіках, руках, шиї та спині.

Догляд за шкірою при АД

Щоденні водні процедури мають бути правилом догляду за атопічною шкірою. Але замість мила варто обрати спеціальні косметичні засоби, що попередять пересихання шкіри. Купання та душ підтримує шкіру чистою, змиває кірочки та лусочки, а це попереджає інфікування. Також необхідно щодня застосовувати спеціальні зволожуючі креми-емолієнти, що сприяють відновленню бар’єрних функцій шкіри. Наносити на шкіру емолієнти треба мінімум двічі на день, за потребою частіше.

Також важливо усунути вплив специфічних та неспецифічних провокуючих факторів. Для цього варто дотримуватись таких порад:

  • тримайте оселю в чистоті. Пил містить багато алергенів, які можуть спровокувати АД;
  • обирайте одяг з бавовни;
  • не приймайте ванну довше 10-15 хвилин. Вода при цьому має бути не гарячою, приблизно 37 градусів;
  • обирайте засіб для прання без ароматизаторів та фарбників;
  • пам’ятайте, що шерсть домашніх тварин також може бути провокуючим фактором для АД;
  • киньте курити та не куріть поряд з дітьми;
  • підтримуйте оптимальну температуру та вологість в приміщенні. Висока температура та сухість повітря можуть спричинити погіршення стану
  • дотримуйтесь гіпоалергенної дієти, якщо ви страждаєте на харчову алергію, але дуже важливо, щоб її дотримання було обгрунтоване. Всупереч усталеній думці, харчові алергії спостерігаються тільки у 35% немовлят і у 2-3% дітей старшого віку, які страждають тяжкою формою атопічного дерматиту. Чистий цукор взагалі не грає ніякой ролі як харчовий алерген, але солодощі в цілому часто мають в своему складі так звані ксенобіотики (чужорідні для живих організмів хімічні речовини), тому вживання їх в їжу треба обмежувати.

Але іноді профілактичних засобів нажаль недостатньо. Тоді лікар-дерматолог призначить вам, або вашої дитині індивідуальну схему лікування, залежно від тяжкості хвороби та її перебігу.